Jaarverslag 2013

Voor de Stichting Terra Nova was 2013 een belangrijk jaar. De gebruiksovereenkomst tussen de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) en de Stichting Terra Nova loopt in 2014 af. De Algemene Vergadering van de vereniging moest instemmen met het voorstel van haar bestuur om met de Stichting in onderhandeling te gaan over verlenging van deze overeenkomst. Een ruime meerderheid stemde voor een verlenging met vijf jaar. Om de exploitatie van het schip rendabel te maken is de Werkgroep Exploitatie Terra Nova in het leven geroepen.

Reling op het roefdek van de Terra Nova nadert voltooiing Foto Jan Lock
Reling op het roefdek van de Terra Nova nadert voltooiing
Foto Jan Lock

Onderhoud en verbetering
Het werk aan de toiletgroepen bij de entree is voltooid. In het ruim is verder getimmerd aan de afwerking bij de zithoek. Ook is er veel buitenschilderwerk uitgevoerd, is een groot deel van de zonnetent op het roefdek gerealiseerd en is gestart met de reling.

Evenementen
De Terra Nova bezocht diverse evenementen.
In april lag zij in Gouda bij de gerenoveerde Stolwijkersluis gemeerd, waar een openluchtspel werd opgevoerd, dat gebaseerd was op de geschiedenis en de restauratie van de sluis. Aan boord van de Terra Nova werd een gezellige afsluiting gevierd.
In Tilburg bood de Terra Nova onderdak aan een lezing over de vaart over de Kempische kanalen. Een lezing die georganiseerd werd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Ook de traditionele evenementen konden weer rekenen op de aanwezigheid van de Terra Nova: Yzeilen, de Bietentocht en het Rondje Tiengemeten. Ook bood zij onderdak aan de winteractiviteit van de Regio Zuid bij Sluis 0 in Den Bosch en de LVBHB Werkgroependag in Zaandam.

De jaarlijkse LVBHB reünie, eind juli, was in Middelburg en Vlissingen.
Vlissingen was tevens het startpunt voor de aansluitende België-reis. Het hoogtepunt van het jaar, met fantastisch weer, culturele uitstapjes, een gezellige club mensen en een rustig vaarschema.

Omdat we met niet meer dan twaalf gasten mogen varen, had de Donateursdag in Dordrecht een andere formule. Het schip lag afgemeerd naast de René Siegfried, het Binnenvaartmuseum en onderkomen van de Vereniging De Binnenvaart.

Voor het volledig jaarverslag van Jan Lock, klik hier.

Het reisverslag van de Terra Nova naar België is eerder gepubliceerd in de Bokkepoot, nummer 212 december 2013. Auteur en fotograaf Agnes de Wit: Terra Nova Belgiereis 2013.