Jaarverslag 2012

Terra Nova op de Moezel 2012
Terra Nova op de Moezel 2012

En met scheepsonderhoud ben je nooit klaar
Een schip vergt altijd veel onderhoud en zeker een groot schip als de Terra Nova.
De vrijwilligers van de Werkgroep Onderhoud hebben dit jaar weer flink de handen uit de mouwen gestoken. De inrichting van het ruim is aangepakt, een zithoek gecreëerd en de bar is verbeterd.
Tussen het voorste deel van het ruim en de werkplaats is een – demontabel- schot geplaatst.

Ook buiten is het nodige gebeurd. De nieuwe luiken, die al een poosje klaar stonden, zijn op maat gemaakt en gelakt. In combinatie met een werfbeurt, waarbij ook de buitenkant onderhanden is genomen, zit het schip weer strak in de lak. Enkele ijzerwerkers zijn gestart met het weer openmaken van de bolderkasten op het voorschip.
In dit jaar ging de Terra Nova voor een onderhoudsbeurt de werf op bij Bodewes in Hasselt. Het schip was weer toe aan de zevenjaarlijkse keuring voor het Certificaat van Onderzoek. Er zijn gelukkig geen bijzondere gebreken voor de dag gekomen. En, een leuke verrassing: de oud-eigenaren van de Terra Nova hebben het originele stuurrad aan het schip geschonken.

Van een locatie voor een bruidsboetiek tot de Teer, Lijnolie en Oude Klare Race
Ook in 2012 heeft de Terra Nova weinig stil gelegen: het schip was de uitvalbasis voor de regiodagen van de Regio Zuid in Woudrichem en de Noorder Schippers waren te gast aan boord in Hoogezand-Sappemeer.

En natuurlijk de verenigingsreünie die dit jaar in Hasselt werd gehouden en, aan het einde van het vaarseizoen, het heerlijke plekje in Willemstad voor de Tien Gemeten Race en de Bietentocht.
Tijdens de traditionele zomerreis leidde de vaarweg naar Duitsland en werden Rijn en Moezel bevaren. Maar liefst drie weken lang kon het reisgezelschap genieten van de prachtige natuur en de gezellige plekjes aan de Moezel.

Dat het schip voor meerdere doelen inzetbaar is bleek in juni in Dordrecht waar aan boord jonge vrouwen trouwjaponnen showden: een echte Bruidsboetiek aan boord. Een combinatie van smetteloos witte jurken en zwart geteerde luiken. Maar ook tijdens de race van zalmschouwen van Werkendam naar Woudrichem ontbrak de Terra Nova niet. Deze race, met de prachtige naam ‘Teer, Lijnolie en Oude Klare Race’, kon in het logboek worden bijgeschreven.

Voor het volledige jaarverslag van Jan Lock, klik hier.